Kontu Asuminen Taloyhtiön yhtiökokous – 4 syytä osallistua

Taloyhtiön yhtiökokous – 4 syytä osallistua

Taloyhtiön kokoukset ovat harmillisesti monille vain vuosittainen muistutus koko yhtiön olemassaolosta. Silti yhtiökokouksessa käsitellään tärkeitä asioita sekä päätetään esimerkiksi budjetista, korjaushankkeista ja muista taloyhtiön toimintaan liittyvistä seikoista.

Jaa

Miksi yhtiökokoukseen kannattaa todellakin mennä?


“Taasko yksi kokous, johon pitäisi mennä istumaan?” Näin moni ajattelee taloyhtiön yhtiökokouksista. Yhtiökokous saattaa joskus tuntua ylimääräiseltä iltamenolta, mutta osallistuminen todellakin kannattaa.

Me kerromme miksi.

1. Tietoa taloyhtiön kuumimmista aiheista

Yhtiökokouksessa käydään läpi kaikki taloyhtiöön ja sen talouteen liittyvät asiat.
Kyllä – ne vaikuttavat sinuunkin olit paikalla tai et.

Yhtiökokouksessa käydään läpi tilinpäätös, joka kertoo paljon taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Siitä selviää esimerkiksi, mihin osakkailta kerätyt vastikkeet on käytetty – tämä on usein tilinpäätöksen tärkeintä infoa.

Talousarvion käsittelyn yhteydessä päätetään vastikkeiden suuruudesta sekä mahdollisista vesimaksuista, laajakaistamaksuista tai saunavuorojen ja parkkipaikkojen hinnasta. Kokouksessa käydään usein läpi perustelut talousarvion taustalla, jotka lisäävät kaikkien ymmärrystä tarvittavasta vastiketasosta.

Kunnossapitotarveselvitys on lakisääteisesti yhtiökokouksen esityslistalla. Kunnossapitotarveselvitys luo kuvaa sellaisista tarpeista, jotka vaikuttavat huoneistojen käyttämiseen, yhtiövastikkeisiin tai muihin osakkaille aiheutuviin kustannuksiin seuraavan viiden vuoden aikana. Sen tarkoitus on kiinnittää huomiota talon hoitoon pidemmällä tähtäimellä ja lisätä osakkaiden ymmärrystä.

Yhtiökokouksessa voidaan myös päättää erilaisista hankkeista. Tällöin on tärkeää, että mahdolliset vaihtoehdot ja niiden perustelut ovat selkeitä. Haluat varmasti ymmärtää, miksi hallitus esittää esimerkiksi tiettyä remontin toteutustapaa ja mitä se maksaa!


2. Ääni kuuluviin

Yhtiökokouksessa jokaisella osakkaalla on äänioikeus. Osallistumalla kokoukseen pääset vaikuttamaan ajankohtaisiin asioihin ja taloyhtiön tulevaisuuteen – käytännössä siis siihen miten omaisuuttasi hoidetaan!

Osakkaiden päätöksenteolla on suora vaikutus asumiskustannuksiin, kun yhtiökokouksissa tehdään usein kiinteistön kuntoon vaikuttavia päätöksiä. Nämä päätökset puolestaan vaikuttavat arvon kehitykseen.


3. Kysy pois

Osakkailla on kyselyoikeus yhtiökokouksessa käsiteltäviin asioihin, mitä kannattaa käyttää hyväksi, jos jokin asia askarruttaa. Jos yhtiökokouksessa käsitellään esimerkiksi tulevaa remonttia, voit esittää rohkeasti kysymyksiä, jotka vaikuttava asian arviointiin!  Kokouksessa taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vastaavat näihin kysymyksiin.

Osakkaalla on myös oikeus saada asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi, mutta muistathan, että asian kanssa tulee olla liikkeellä hyvissä ajoin! Jos siis toivoisit yhtiökokouksen päätäntävaltaan kuuluvan asian käsittelyä, kerro tästä hallitukselle tai isännöintiin kirjallisesti esimerkiksi jo vuodenvaihteessa.


4. Päätä ketkä ovat puikoissa

Yhtiökokouksessa valitaan taloyhtiön hallitus, joka on vastuussa yhtiön toiminnasta: taloudesta, hallinnosta, rakennuksista sekä esimerkiksi isännöitsijän valinnasta. Vain yhtiökokouksessa voit vaikuttaa siihen, kuka hallituksessa istuu. Vaikka et itse haluaisi asettua ehdolle, kannattaa hallituksen valintaan osallistua. Harva ajattelee, että on ihan sama kuka itseäkin koskevista asioista päättää.

Muista mennä mukaan!

Oma koti on useimpien suomalaisten suurin taloudellinen investointi ja yhtiökokous keskeinen keino vaikuttaa omaan asumiseen sekä omaisuuden arvon säilymiseen ja kehittymiseen! Aktiivinen osallistuminen yhtiökokouksiin parantaa kaikkien viihtyvyyttä taloyhtiössä ja varmistaa, että hommat sujuvat nyt ja tulevaisuudessa. Pidäthän huolta autostasikin, joten mikset myös isommasta omaisuudestasi?

Monesti yhtiökokoukseen pääsee mukaan myös etäyhteyksin, joten osallistuminen onnistuu myös reissunpäältä tai kotisohvalta.

Kohdataan siis yhtiökokouksissa!


Alta voit vielä vilkaista yleisiä kysymyksiä yhtiökokoukseen liittyen😊

Onko yhtiökokous pakollinen?

Yhtiökokous on aina pakko järjestää, mutta osallistuminen on vapaaehtoista. Vaikka yhtiökokoukseen ei ole pakko mennä, se on osakkaiden tärkein foorumi taloyhtiön asioihin osallistumiseen sekä asioista päättämiseen. Jos et millään pääse paikalle, voit valtuuttaa jonkun toisen menemään puolestasi virallisella valtakirjalla. Valtakirjapohja tulee usein valmiina yhtiökokouksen mukana.


Milloin yhtiökokous pidetään?

Varsinainen yhtiökokous on pidettävä vähintään kerran vuodessa ja sen kutsuu koolle aina taloyhtiön hallitus. Yhtiökokous järjestetään taloyhtiön tilikauden päättymisen jälkeen ja se on pidettävä kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Ylimääräisiä yhtiökokouksia voidaan pitää tarpeen mukaan.

Mitä yhtiökokouksessa käsitellään ja päätetään?
Varsinaisen yhtiökokouksen asiat tulevat lain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Pakollisten asioiden ohella hallitus ja osakkaat voivat viedä myös muita asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

Yhtiökokouksessa esitetään
– tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus
– hallituksen kunnossapitotarveselvitys
– hallituksen kirjallinen selvitys tehdyistä huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä

Yhtiökokouksessa päätetään
– tilinpäätöksen vahvistamisesta
– taseen osoittaman voiton käyttämisestä
– vastuuvapaudesta hallitukselle ja isännöitsijälle
– talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä
– hallituksen jäsenten, tilintarkastajan/toiminnantarkastajan valinnasta
– muista yhtiöjärjestyksen mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävistä asioista

Miten yhtiökokoukseen voi valmistautua?

Tutustu yhtiökokousmateriaaliin ja mieti mahdolliset kysymykset etukäteen. Voit myös toimittaa ne jo ennakkoon isännöintiin tai hallitukselle!

Jos olet eri mieltä kutsusta löytyvistä hallituksen esityksistä, valmistele oma esityksesi ennakkoon.

Pohdi myös etukäteen hallitusten jäsenten valintaa tai olisitko ehkä itse kiinnostunut hallitustyöstä? Hallitustyö ei vaadi erityisosaamista, vaan maalaisjärki ja asioista kiinnostuminen riittävät. Isännöinti johtaa taloyhtiötä hallituksen kanssa huolehtimalla, että päätökset tehdään oikeaan aikaan ja perustellusti.



Kontu on vakaa toimija, joka tarjoaa isännöintipalvelut yhden katon alta. Tehtävämme on tehdä asukkaiden arjesta sujuvaa, hallitus-isännöintiyhteistyöstä onnistunutta ja meistä alan inhimillisin ja halutuin työpaikka. Visiomme mukaan kaikki kodin ja kiinteistön asiat sujuvat yhdellä sovelluksella ja viemme asiakastyytyväisyyden uudelle tasolle.  

Tilaa uutiskirjeemme

Konnun vinkit

Pysy kärryillä asumisesi ja taloyhtiösi kannalta tärkeistä ajankohtaisista asioista ja tilaa vinkkimme sulavaan taloyhtiöelämiseesi.

Ajankohtaista